Соковита, ароматна, стигла і солодка диня - улюблені ласощі багатьох людей. Вона насичена магнієм, калієм, залізом, вітамінами групи С і Р. Вживання дині прекрасно втамовує спрагу, знижує рівень холестерину в крові і є заспокійливим засобом. Але от тільки часто буває так, що красива на вигляд динька, виявляється насправді не смачною всередині. Давайте ж з вами в цій статті дізнаємося, як її вибрати.
Як правильно вибрати диню?
Насамперед, визначаємося з місцем, де ми будемо її купувати. Найкраще, якщо це буде супермаркет, офіційний ринок або магазин. Тут товар напевно проходить необхідні санітарні перевірки, зберігається в потрібних умовах, і в результаті, ризик отруїтися зіпсованим продуктом істотно знижується. Дуже небезпечно купувати дині, що продаються на трасі або вздовж автомобільних доріг, тому що плоди добре вбирають в себе всі токсичні речовини та шкідливі важкі метали. В ідеалі, дині повинні лежати не на землі, а на спеціальному піддоні. Пам'ятайте ще той факт, що у дині не надто щільна шкірка, тому обраний вами продукт повинен бути цілим, без плям, вм'ятин і тріщин. Ніколи не беріть розрізані дині і не дозволяйте продавцеві різати їх при вас, тому що м'якоть дині стає ідеальним середовищем для розмноження в ній бактерій, за високого вмісту цукру.
Як вибрати стиглу і солодку диню?
Щоб купити диню, яка точно виявиться стиглої, спочатку краще всього принюхайтесь до неї. У стиглих плодів завжди дуже приємний запах з тонкими нотками ванілі, меду, груші і навіть ананаса. Якщо раптом диня не пахне взагалі, або пахне зеленню, то її краще не купувати - вона незріла. До речі, чим жаркіше на вулиці, тим насиченішим і приємніше буде аромат. Можна також спробувати вибрати солодку диню так би мовити "на дотик", але тут все залежить від сорту. Наприклад, при виборі дині "Колгоспниці" її поверхня повинна бути гладкою, а у "Торпеди", навпаки, шорстка.
Ще "Колгоспниця" повинна бути круглою і яскраво-жовтою, а "Торпеда" - світлої і подовженою. Якщо злегка натиснути пальцями на шкірку, диня повинна трохи - трохи пружинити. Якщо раптом вона жорстка, значить все ще недостигла і зелена всередині. Якщо ж навпаки пальці сильно провалюються, значить, диня перезріла і дуже скоро зіпсується. Додатково до всього вона може бути гіркою.
Як правильно їсти і зберігати диню?
На перший погляд, здається, ну що може бути простіше - розрізав диню, видалив насіння і їж спокійно, насолоджуючись чудовим смаком і запашним ароматом. Але й тут, виявляється, є важливі нюанси:
Перед вживанням обов'язково ретельно промиваємо диню під теплою водою з милом. Тому що саме в шкірці дині і на всій її поверхні присутні токсини.
Ніколи не зберігайте розрізану і недоїдену диню в теплі, при кімнатній температурі. Не з'їли всю диню за раз - заберіть її негайно в холодильник.
Небажано вживати диню в поєднанні з холодною водою, кисломолочними продуктами алкоголем і молоком, тому що ви ризикуєте отримати розлад шлунка.
Диня - дуже важкий продукт і тому краще всього їсти її в проміжках між прийомами їжі, але тільки не після їжі і не на голодний шлунок.
Не рекомендується вживати диню людям з цукровим діабетом, загостренням виразкової хвороби, вагітним і годуючим матерям.
Якщо ви хочете купити диню хорошої якості, то краще робити це в сезон, тобто в Наприкінці серпня або на початку вересня. Найбільш корисні дині більш пізніх строків дозрівання, тому що їх вирощують не під плівковими покриттями і використовують менше отрутохімікатів і мінеральних добрив.
Цінителі цього чудового плоду можуть приготувати з неї смачні заготовки на зиму - джем і варення з дині.
http://utasw.com/30566-yak-pravilno-vibrati-dinyu.html