Нове в законодавстві станом на 24.07.2017

Набув чинності Закон про скасування печаток

19 липня 2017 року набув чинності Закон № 1982-VIII, яким скасовується вимога про обов'язкове використання печаток на документах.

Законом внесено зміни до низки законодавчих актів, якими виключаються вимоги про обов’язкове використання печаток (незалежно від їх наявності у суб’єктів господарювання) та необхідність використання печаток у взаємовідносинах суб’єктів господарювання з державними органами та органами місцевого самоврядування.

Також Законом внесено зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, якими встановлено адміністративну відповідальність за вимогу посадової особи про наявність відбитку печатки суб’єкта господарювання, що ним подається до органу державної влади або органу місцевого самоврядування. із законодавства виключаються вимоги про обов’язкове використання печаток (незалежно від їх наявності у суб’єктів господарювання)

Із прийняттям Закону виключається можливість визнання документа (угоди, правочину) недійсним (неукладеним, невчиненим) у зв’язку з відсутністю відбитку печатки.

Нагадаємо, що цей закон було прийнято у рамках дерегуляції та для узгодження українського законодавства із європейським, де печатки також не використовується. Прогнозується, що законодавчі зміни зменшать кількість позовів про визнання правочинів недійсними у зв’язку із відсутністю печатки. Однак юристи прогнозують, що збільшиться кількість позовів щодо справжності документа та його правомочності з точки зору наявності повноважень у особи, що підписала договір чи інший документ.

ПРЕЗИДЕНТ СХВАЛИВ ЗБІЛЬШЕННЯ ШТРАФІВ ЗА ПАРКУВАННЯ НА

 

Президент України Петро Порошенко підписав Закон України № 2109-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за паркування, зупинку, стоянку транспортних засобів на місцях, призначених для осіб з інвалідністю». Про це інформуєофіційне інтернет-представництво Президента.

Документом вдосконалюється порядок забезпечення інвалідів місцями для паркування їх транспортних засобів або транспортних засобів, що здійснюють перевезення інвалідів та дітей-інвалідів. Також Законом посилюється адміністративна відповідальність за порушення встановлених Законом України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» пільг для зазначених осіб.

Законом вносяться зміни до низки статей Кодексу України про адміністративні правопорушення та Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні», які дозволять законодавчо захистити право осіб з інвалідністю або водіїв, які їх перевозять на безоплатне паркування на спеціально обладнаних місцях, з позначенням цих місць дорожніми знаками та відповідною розміткою.

Зокрема, підвищується розмір штрафів за зупинку чи стоянку, паркування транспортних засобів на місцях, призначених для безоплатного користування особами з інвалідністю чи особами, які їх перевозять. Збільшується відповідальність і за необлаштування на спеціально обладнаних чи відведених майданчиках для паркування місць для інвалідів.

Закон набирає чинності через три місяці з дня його опублікування.