Агрометеорологічні умови перезимівлі озимих сільськогосподарських культур на території Рівненської області в грудні 2019 року

Перезимівля озимих культур в більшості днів грудня відбувалась за малосприятливих агрометеорологічних умов. Похолодання на початку місяця змінилося потеплінням, внаслідок чого знижувалась морозостійкість зимуючих сільськогосподарських культур. Протягом місяця озимі культури на території Рівненської області перебували у стані зимового спокою.

Тимчасовий сніговий покрив на полях з озиминою утворювався в окремі дні першої та вкінці третьої декад місяця. За результатами снігомірної зйомки, що була проведена в останній день місяця, середня висота снігового покриву складала 2см. Максимальна його висота не перевищувала 3-4см.

Промерзання ґрунту на спостережних ділянках з озимими зерновими культурами відмічалося лише в першій половині першої декади, однак уже з другої її половини і до кінця місяця на більшій частині території області спостерігалося повне відтавання ґрунту. Лише на півночі області на останній день місяця ґрунт знову ж промерз. Найбільша глибина промерзання складала 10см на півночі, 6см в центрі та 3см на півдні області.

Мінімальна температура ґрунту на глибині залягання вузла кущіння (3см) в найхолодніші ночі опускалась до 2-3º морозу. Такі температури були значно вищими за розраховані критичні температури вимерзання, які становили: для озимого жита у фазі «3-й листок» – 14-15º морозу, для озимої пшениці у фазі «3-й листок» – 13-15º морозу.

Сектор агрометеорології Рівненського ЦГМ