Атмосферне повітря міста Рівне

Однією з найактуальніших проблем розвитку суспільства є проблема збереження навколишнього середовища. В атмосферне повітря потрапляє велика кількість забруднювальних речовин, які несуть не тільки екологічну шкоду природному середовищу, але й містять у собі загрозу для здоров’я людини. Атмосферне повітря забруднюються різними газами, твердими  часточками і рідкими речовинами, які негативно впливають на все живе. Джерела його забруднення можуть бути природними і антропогенними. Природні  забруднення атмосфери здебільшого не завдають великої шкоди людині, бо відбуваються за певними біологічними законами і регулюються кругообігом речовин. Антропогенне забруднення відбувається внаслідок  зміни її складу та властивостей під впливом діяльності людини. Антропогенні забруднення атмосферного повітря шкідливими речовинами спричиняються стаціонарними джерелами та пересувними засобами.

Головною причиною забруднення атмосферного повітря м.Рівне є зведення автозаправочних станцій (більшість заправок будують, грубо порушуючи відповідні норми, біля прибережних зон, буквально під вікнами  житлових будинків), пересувні джерела забруднення (автомобільний, залізничний, авіаційний автотранспорт та виробнича техніка).

         В нашому місті зареєстровано близько 64 тис. автотранспортних засобів на понад 250 тис. населення. Такі показники для Рівного вже є критичними, через створення заторів на дорогах. В результаті чого в рази збільшуються викиди відпрацьованих газів.

Суттєвий вклад в забруднення атмосферного повітря вносять промислові підприємства міста і інші неорганізовані викиди.

Негативний вплив на забруднення атмосферного повітря, і в цілому на довкілля, особливо в нічні години, мають: полігон твердих побутових відходів, спалювання стерні, сухої трави, пластику, поліетилену, автомобільних шин тощо. І все це спричиняє нестерпний специфічний задушливий сморід.

До факторів, що можуть мати вплив на зміну стану атмосферного повітря у бік його погіршення та помітні «неозброєним оком», можна віднести зростання показника щільності забудови в межах міста, зокрема багатоповерхової, в результаті чого зменшується  кількість зелених насаджень,  змінюється мікроклімат та погіршується провітрюваність міської території. Сумарно зі збільшенням чисельності автотранспорту це відіграє свою роль у формування рівнів концентрацій забруднювальних речовин у атмосферному повітрі.

         Треба відмітити, що інтенсивність забруднення повітря дуже залежить від погодних умов: висока температура, висока вологість, відсутність чи наявність вітру, кількість і інтенсивність опадів. Метеорологічний режим в розрізі місяців є  досить неоднорідним, тому і забруднення повітря є досить різним.

У 1 кварталі 2018 року хімічною лабораторією було відібрано та проаналізовано 6 417 проб атмосферного повітря. Високого та екстремально високого рівня забруднення не зафіксовано. Перевищення гранично допустимих норм зафіксовано по: оксиду вуглецю – 21 випадок, сірководню – 26 випадків, фенолу – 23 випадки, фтористому водню – 17 випадків, хлористому водню – 8 випадків, формальдегіду - 10. Індекс забруднення за 1 квартал 2018 року становив – 6,3.

Найвищі рівні концентрацій забруднювальних речовин та найбільша частота перевищень гранично допустимих концентрацій (ГДК) зафіксовані на стаціонарному посту  ПЗС №4, що розміщений по вул. Академіка Грушевського, в районі житлового масиву, неподалік автостанція «Чайка», промислові підприємства  та  інтенсивний рух автотранспорту.

Для порівняння: у 1 кварталі 2017 року по цих забруднювальних домішках спостерігалося: сірководень – 57 випадків, фенол – 79 випадків, фтористий водень – 35 випадків, хлористий водень – 10 випадків. Найбільша частота перевищень гранично допустимих концентрацій (ГДК) також зафіксовані на стаціонарному посту  ПЗС №4, що розміщений по вул. Академіка Грушевського. Індекс забруднення за 1 квартал 2017 року становив – 7,3.

В м. Рівне за 2017 рік індекс забруднення атмосфери (ІЗА) становив– 7,76, тоді як в 2011 році – індекс забруднення атмосфери (ІЗА) був 14,2.

Чистим повітрям у м.Рівне можна насолоджуватись хіба що в паркових зонах міста.

На сьогоднішній день спостереження  проводиться на трьох постах у різних частинах міста: вул. Героїв Небесної Сотні (р-н залізничного вокзалу),                             вул. Грушевського (р-н АС «Чайка») та вул. Млинівська.

В районах встановлення ПСЗ, знаходиться житлові масиви, неподалік промислові підприємства  та  інтенсивний рух автотранспорту.

Отже як і раніше актуальним є питання встановлення в Рівному четвертого поста спостереження за забрудненням атмосферного повітря, який необхідно встановити в умовно чистий зоні.