Як не захворіти

Як не застудитися?

Це питання цікавить усіх.

У період сезонних епідемій особливо важлива профілактична підтримуюча терапія. За статистикою загартовані люди практично не схильні до респіраторних захворювань та їх організми з легкістю протистоять вірусам і мікробам. Людей з ослабленим імунітетом підстерігають хвороби. Але ж для зміцнення імунітету не потрібно вдаватися до допомоги лікаря, про себе можна подбати самостійно. Як не захворіти в період епідемій – ділиться порадами Як зміцнити імунітет

Загартовування тіла

Безумовно, що в період епідемії починати активно загартовуватися – не розумно, якщо цього не робилося раніше. Але зміцнити власний організм все-таки можна. Для цього потрібно приймати вранці контрастний душ, коли це неможливо слід просто обмивати вуха, шию і потилицю холодною водою, після чого слід насухо витертися. Можна обтирати і все тіло спочатку вологим прохолодним рушником, а потім сухим.Якщо ти все ж таки віддаєш перевагу теплому душу, то після нього обмий холодною водою ноги, гарненько їх розітри і активно походи в теплих шкарпетках 5-10 хвилин. Особливо хороша ця процедура якщо ти починаєш відчувати перші ознаки хвороби, прийшовши з холоду додому.Загартовування горла.

Під час епідемій дуже важливу роль грає загартовування горла. Почни полоскання з води кімнатної температури, знижуючи її поступово і додаючи у воду настої лікарських трав, тут особливо гарно підійдуть календула, шавлія і звіробій.
Трав’яні настої можна замінити ефірними маслами, для цього у воду потрібно додати кілька крапель евкаліптової, ментолової або пихтової олії. Підійде для полоскань і розчин морської солі, яблучного оцту, меду або соку лимона.ПрофілактикаЯк не захворіти в період епідемій?Виходячи вранці з дому, закапай в ніс сік алое з будь-якою стерилізованою рослинною олією (1:1), також 1-2 краплі в кожну ніздрю капни перед сном. Поєднуй закапування з прийомом спиртової настоянки прополісу, яку слід брати в кількості однієї краплі на кожен рік життя і розчиняти в 30 мл чистої води. Прополіс – потужний натуральний антибіотик, що володіє біостимулюючою активністю і підвищує імунітет. Можеш жувати безпосередньо сам прополіс протягом 15-20 хвилин, взявши його розміром з горошину.Корисним у період сезонних епідемій застудних хвороб вважається відвар кори дуба. Кора дуба – прекрасний дезинфікуючий засіб. Відвар готується з 2 с.л. подрібненої кори і склянки води, все кип’ятиться протягом півгодини, настоюється 5 хвилин, і гарячим проціджується. Приймають відвар, підсолодивши його медом.Якщо ти живеш в місцевості, де більше похмурих днів, ніж сонячних, то купи риб’ячий жир в капсулах і приймай його.

Як харчуватися в період епідемій?

Дуже важливе для організму під час епідемії є правильне харчування, яке буде благотворно діяти на шлунково-кишковий тракт, а значить, допоможе виводити з організму шкідливі бактерії і мікроорганізми.У період епідемій бажано скоротити кількість споживаного молока і збільшити прийом молочнокислих продуктів. Це особливо важливо для хворих на хронічний бронхіт, нежить, сінну лихоманку і для літніх людей.У раціоні в цей час має бути більше зелені, меду, овочів і фруктів, особливо тих, які багаті вітаміном С (свіжої та квашеної капусти, буряка, лимонів, смородини) і фітонцидами (часнику, цибулі, селери і петрушки).

Що пити в період епідемій?

Велику користь у справі профілактики сезонних простудних хвороб принесуть морси, натуральні соки, киселі з ягід журавлини, смородини та малини, трав’яні чаї з лимоном і медом. Взагалі питво має бути теплим.Рецепт корисного чаюВізьми по три частини плодів шипшини і листя чорної смородини, одну частину квіток таволги і півлітра води. Спочатку завари шипшину і покіпяти її протягом 15 хвилин на слабкому вогні, потім, додай квіти таволги і смородиновий лист. Дай напою постояти 5 хвилин, проціди і на склянку чаю корисного додай ще часточку лимона.Шипшина є прекрасним антиоксидантом, а також вітамінним, профілактичним і лікувальним засобом. Регулярне вживання шипшини зміцнить імунітет, підвищить опірність організму і допоможе йому протистояти дії хвороботворних бактерій. Крім того, шипшина сприяє оздоровленню травної системи, а також уповільнює процеси старіння.У шипшині міститься величезна кількість вітаміну С, крім того, вона багата залізом, калієм, каротином, фосфором, магнієм і марганцем. У шипшині містяться цінні для людського організму органічні кислоти, дубильні речовини, фітонциди і антиоксиданти (флавоноїди і пептіни).
Не хворійте і бережіть себе!!!