Стрімкий розвиток озимих сільськогосподарських культур на території Рівненської області

Посів озимих зернових культур у 2017 році  під урожай 2018 року проводився в оптимальні для Рівненщини строки – у третій декаді вересня на півдні та півночі області та у першу декаду жовтня у центрі.

У зимовий спокій рослини перейшли на 1,5 тижні пізніше за середні багаторічні строки у фазах розвитку «сходи»-«3-й листок».

Протягом зимового періоду 2017-2018 рр. відмічався повний зимовий спокій у рослин, оскільки зима відповідала усім, характерним для неї, параметрам: низькі температури, стійкий повний сніговий покрив, що захищав посіви від вимерзання. В більшості днів періоду умови для перезимівлі характеризувались як задовільні, однак все ж відмічались дні із несприятливими погодними умовами: на півночі та в центрі таких днів було 3, на півдні – 4. Пошкодження посівів внаслідок вимерзання було виявлено лише на півночі – 4% рослин.

Цього року внаслідок того, що березень був по-справжньому зимовим місяцем, відновлення вегетації озимих культур на території Рівненської області відбулося майже на місяць пізніше за минулорічні та на тиждень пізніше за середні багаторічні строки, а саме 1 квітня. Посіви озимини відновили вегетацію у фазах розвитку «сходи»-«3-й листок».

Так як квітень і травень виявились набагато теплішими у порівнянні із середніми багаторічними значеннями, відмічалось активне накопичення ефективних температур і, відповідно, стрімкий розвиток сільськогосподарських культур.

Станом на кінець травня, озимина по всій території області досягла масової фази «цвітіння». Згідно середньобагаторічних значень це найбільш ранні строки настання цієї фази розвитку.

Загалом, фенологічний розвиток озимих сільськогосподарських культур випереджає на 2-3 тижні середні багаторічні та на 1 тиждень минулорічні строки.

Стан посівів оцінюється як добрий, однак, якщо на території області буде зберігатися дефіцит опадів, низька вологість повітря та високі температури, це може спричинити щуплість зерна, коли воно буде недостатньо наповнене, неповноцінне і, відповідно, неякісне.